Kalas Story

Kalas Sportswear is een toonaangevende fabrikant van custom fietskleding in Europa. Het bedrijf is meer dan 30 jaar geleden ontstaan uit een passie voor fietsen, heeft een rijke wielergeschiedenis en is trots op de topkwaliteit, productinnovatie en uitstekende klantenservice. Kalas blijft een familiebedrijf, toegewijd aan het ondersteunen van de lokale gemeenschap van Tábor op het hoofdkantoor in Tsjechië.

 

Hoe het allemaal begon

 

 

 

Fietser

Čestmír Kalaš werd in 1943 geboren in České Budějovice, Tsjecho-Slowakije en raakte op 15-jarige leeftijd voor het eerst in de ban van wielrennen. Als jeugdrenner vertegenwoordigde hij de club Slavoj České Budějovice. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht en vertegenwoordigde hij de legerclub Dukla Český Krumlov, waar hij voor het eerst de nationale trui droeg tijdens wedstrijden in Montenegro.

 

Coach

Hij beëindigde zijn actieve wielercarrière op 29-jarige leeftijd en stapte probleemloos over naar de rol van coach. In 1971 waren er twee sterke clubs in Tábor met verschillende veelbelovende jonge talenten in hun gelederen. Kalaš merkte dit en begon de jongere atleten te adviseren over hoe ze moesten trainen.

 

De ploeg functioneerde niet als een topclub en had onvoldoende financiële middelen. Kalaš accepteerde echter niet dat de ploeg zou verdwijnen. In de herfst van 1990 gingen de Tsjechoslowaakse vertegenwoordigers onder leiding van Kalaš naar Zwitserland voor een wedstrijd. Daar werd hij benaderd door een lokale zakenman die Čestmír uitnodigde voor een lunch. Daar vroeg hij Čestmír of hij de productie van wielerkleding voor zijn merk in Tsjecho-Slowakije kon regelen.

 

"Deze sprong in het onbekende bood een sprankje hoop voor de toekomst van de club in Tábor, waar hij coach en voorzitter van was. Deze kans kon de financiële middelen opleveren waarmee hij zijn atleten kon steunen. Hij was toen zelf 47 jaar oud."

 

Met een compleet nieuw en onverwacht bedrijfsplan in zijn achterhoofd keerde Čestmír Kalaš terug naar Tábor. Daar zette hij meteen de nodige stappen om zijn eigen productie voor custom wielerkleding op te zetten.

 

Hij had geen economische opleiding gevolgd. Hij had nooit de ambitie gehad om een succesvol ondernemer te worden maar toen zijn geliefde wielerclub Tábor in zwaar weer terechtkwam, voelde hij zich gedwongen hen te helpen. Dit was de enige stimulans die hij nodig had om te beginnen aan zijn reis in de complexe bedrijfstak van de productie van fietskleding op maat.

Čestmír Kalaš zelf beweert nooit dat hij het bedrijf alleen heeft opgebouwd. De meest gelukkige ontmoeting en de grootste hulp die hij kreeg was die van Petra Filipová, die de productie ongetwijfeld in de juiste richting stuurde.

Čestmír Kalaš laat nooit na om alle medewerkers te bedanken die hem hebben geholpen het bedrijf op te bouwen en die het vandaag de dag succesvol draaiende houden. Als hem wordt gevraagd waar hij het meest trots op is, antwoordt hij zonder aarzelen dat hij erg blij is dat er altijd een vriendelijke familiale sfeer heerst in het hele gebouw..

 

De familietraditie voortzetten

 

Hij leidde het bedrijf tot 2015. Toen hij begin zeventig was, droeg hij het over aan zijn kleinzoon Jakub Věncek en tweede directeur Josef Filip, zoon van Petra Filipová. Kalas Sportswear is nog steeds in familiebezit en blijft geworteld in de gemeenschap. Het bedrijf heeft meer dan 220 mensen uit de regio Zuid-Bohemen in dienst en verkoopt aan meer dan 50 landen wereldwijd.