Klantverhalen: Onder Vrienden

Bij Kalas hebben we een grote variëteit aan klanten. Ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is ze allemaal hun zelf ontworpen wielerkleding willen hebben. Het gaat om individuele mensen, kleine vriendengroepen, clubs, teams, bedrijven, liefdadigheidsorganisaties en evenementen. In onze serie Klantverhalen vertellen sommigen van hen hoe wij ze hebben geholpen om hun doel te verwezenlijken en ze laten je weten waar de service van Kalas het grootste verschil maakte.

ONDER VRIENDEN

Ledereen, op elke leeftijd, kan in de ban raken van het wielrennen, zelfs ook als ze al andere sporten omarmd hadden. De neven Jarda en Pavel weten daar alles van. Het zijn twee zakenmannen uit het Moravische dorp Sazovice die hun loszittende voetbalshirts hebben ingeruild voor strakke Lycra-truitjes, de voetbalschoenen voor wielerschoenen en nu het scheren van hun benen hebben toegevoegd aan het dagelijkse ritueel. Jarda en Pavel sprongen van het voetbalveld op het zadel en richtten in hun dorp een wielerclub op: ‘Bike Team Sazovice’. Het bleef niet alleen bij ritten en lokale wedstrijdjes. In hun karakter zit het zoeken en overwinnen van grote en moeilijke uitdagingen. Dat leidde uiteindelijk tot hun deelname aan de beroemdste mountainbike duo-wedstrijd, de Cape Epic. In onze serie Klantverhalen bekijken we het verhaal van deze twee relaxte jongens uit Moravië en hun team.

Het dorp Sazovice, ongeveer 90 km ten oosten van Brno, lijkt op het eerste gezicht een gewoon Moravisch dorp. Maar zoals in elk dorp zijn er verschillende eigenaardigheden. De allereerste is de moderne cilindrische kerk in het centrum van het dorp die zeker de aandacht trekt van elke bezoeker. Laten we vanuit het centrum naar de andere kant van het dorp gaan maar dit keer om de eigenaardigheden van de menselijke natuur te onderzoeken.

Hier bevinden zich de hoofdrolspelers van ons verhaal. Aan de zuidrand staat een gebouw waarin het levensmiddelenbedrijf van Jarda is gevestigd en aan de noordrand het ingenieursbedrijf van Pavel. Ze zijn neven, sportief en vastbesloten om uitdagingen aan te gaan. "We zijn al bezig met sport sinds we kinderen waren, fietsend en denkend aan alle dingen die we zouden doen. We zijn al competitief sinds we klein waren", herinnert Pavel zich.

In het begin was het echter niet het wielrennen dat de tieners boeide. "We raakten verslaafd aan voetbal en speelden dat eigenlijk tot we 35 waren. Toen gaven we het op vanwege onze leeftijd. Eigenlijk bedoel ik met leeftijd onze prestaties", verduidelijkt Jarda met een glimlach. De stagnerende conditie als gevolg van de toenemende leeftijd werd verergerd door een andere omstandigheid die het einde van de voetbalcarrière veroorzaakte. "Voetbal heeft als nadeel dat je een complete ploeg moet hebben om te kunnen spelen. Het gebeurde steeds vaker dat er op het laatste moment iemand uitviel en we de wedstrijd moesten afzeggen. Dat is ook de reden waarom het wielrennen nu ons hart heeft veroverd. Het is een individuele sport en tegelijkertijd een teamsport. Je kunt alleen gaan en aan niemand gebonden zijn of je kunt in overleg met een groep gaan", legt Pavel uit. Het is één van de redenen waarom hij zijn voetbaltenue verruilde voor Lycra.

"We hebben onze eerste wedstrijd zes maanden voorbereid. Voor ons leek het het grootste evenement ter wereld.“

Toen ze samen Bike Team Sazovice oprichtten, stonden ze niet alleen. Twee andere oud-voetballers uit de lokale gemeenschap waren bij de oprichting aanwezig. Dit kwartet enthousiaste sporters legde de basis, verdeelde de functies en hielp de club van de grond. Als wieler-rookies spendeerden ze veel tijd aan het maken van hun wedstrijddebuut. "We hebben onze eerste wedstrijd zes maanden voorbereid en keken naar alle mogelijke technische kanten. Voor ons leek het het grootste evenement ter wereld,” constateert Jarda overdreven. Geleidelijk kregen ze meer nieuwe leden om het team te versterken en nu is hun basis gegroeid tot bijna 20 leden. "Onze club is gebaseerd op het idee dat we van fietsen houden. We willen dat het een leuke hobby blijft", zegt Pavel. Hiermee benadrukt hij de belangrijkste visie van hun team dat in 2009 werd opgericht.

Geen enkele wielerclub kan zijn eigen identiteit echt benadrukken en tonen als de leden in verschillende kleuren kleding samenkomen voor de tochten en wedstrijden. "Het was de volgende logische stap om onze eigen wielerkleding te maken", legt Jarda uit. "Onze eerste ervaring met een fabrikant, we zullen de naam niet noemen, was niet prettig. We hebben er echter wel om moeten lachen! We kozen de kleuren, kozen de ontwerpen en lieten toen alles maken. Toen de kleding arriveerde, beseften we al snel dat het allemaal doorzichtig was. Je kon alles zien! Zelfs de dingen die je niet zou moeten zien," lachen de neven over hun eerste ervaring met het bestellen van custom kleding.

Om de volgende keer met een gerust hart kleding te bestellen en om er zeker van te zijn dat alles in orde en met de gewenste kwaliteit zou aankomen, wendden ze zich tot ons bedrijf. "We kenden Kalas al als een gevestigd en betrouwbaar merk dus we experimenteerden niet meer en gingen voor het zekere voor het onzekere. We maken er geen geheim van dat we van kwaliteit houden en het beste willen. We bestellen nu al acht jaar kleding bij Kalas,” legt Pavel uit. Hij is opgelucht dat hij kan vertrouwen op een kwaliteitsleverancier.

"We hebben vele anderen geprobeerd, maar deze past perfect bij ons."

Omdat verandering een constante in het leven is, heeft Bike Team Sazovice de traditie om het bestaande ontwerp elke twee jaar te vernieuwen. "We kiezen een voorbeeldontwerp van een profteam ter inspiratie en veranderen het vervolgens op verschillende manieren. We stemmen dan onderling af wie wat leuk vindt. Dat is niet altijd ideaal omdat iedereen zijn eigen smaak heeft en we constant ruzie hebben. Gelukkig zijn we het wel altijd eens dat het design subtiel, netjes en mooi om naar te kijken moet zijn," knikken ze instemmend.

"We waarderen de service van Kalas ook enorm wanneer we bezoek krijgen van hun ervaren vertegenwoordiger. We bellen, ontmoeten en praten met elkaar. We voelen aan de nieuwe samples en proberen ze uit. We weten dat we het altijd meteen zeker weten," zeggen de twee neven. Ze geven de voorkeur aan een Razor trui met korte mouwen en zijn fan van de Endurance 3D zeem voor de broeken. "We hebben vele anderen geprobeerd, maar deze past perfect bij ons."

Nu Bike Team Sazovice als amateurteam gevestigd was, besloten de leden de volgende grote stap te zetten. "We houden van een uitdaging. Eén van de eerste uitdagingen was Mallorca. Het was in eerste instantie voor ons als amateurs ondenkbaar was om op Mallorca te fietsen. We waren al ongeveer een jaar van plan er te gaan rijden. Nogmaals, we waren er net zo zenuwachtig voor als voor onze eerste wedstrijd. We waren doodsbang voor het voorbereiden, plannen en huren van fietsen", beschrijft Jarda zijn eerste ervaring met het verblijf op het populaire Spaanse eiland.

In de loop van de tijd is dit jaarlijkse evenement uitgegroeid tot een gevestigde traditie. Het was in een kleine hotelkamer op Mallorca dat Jarda en Pavel een nieuwe uitdaging planden. "We lagen in onze kamer, uitgeput na een zware rit, toen we bespraken of we niet een keer buiten Tsjechië moesten gaan koersen. Onze eerste gedachte was om een rittenkoers te proberen. Toen realiseerden we ons dat we er eigenlijk geen eentje kenden dus gingen we op onderzoek uit! Wat dacht je van de Cape Epic? Dat zou fantastisch zijn!" zegt Pavel terwijl hij het moment beschrijft dat hun manier van trainen fundamenteel zou veranderen.

"We dachten; we doen gewoon mee aan de loting voor startnummers in de veronderstelling dat we toch niet zouden worden getrokken.”

De Cape Epic is een achtdaagse rittenkoers voor mountainbike-duo’s in Zuid-Afrika. Meer dan 800 renners uit meer dan 50 landen nemen regelmatig deel. Hoewel de wedstrijd op de internationale kalender van de UCI staat en olympische sterren kent, zijn de meeste starters enthousiaste amateurs die net als Pavel en Jarda van mountainbiken houden. Vanwege de beperkte capaciteit van het startveld kunnen de organisatoren echter niet alle geïnteresseerden laten starten en wordt de uiteindelijke selectie van de deelnemers door loting bepaald. "Het was meer een experiment. We dachten; we doen gewoon mee aan de loting voor startnummers in de veronderstelling dat we toch niet zouden worden getrokken. Alleen kregen we toen die e-mail en waren we in shock. In de mail stond dat we de editie van de Cape Epic in 2019 hadden gehaald. Dat hadden we helemaal niet verwacht", zegt Jarda over zijn onverwachte succes in de loting.

Hoewel het Sazovice-duo eerder door toeval aan de start van de Cape Epic zou verschijnen, gingen de ambitieuze neven zeker niet zomaar meedoen. "We houden van dit soort uitdagingen. We zouden er niet echt van genieten als het maar een reis was. Daarom hebben we ons echt voorbereid op onze eerste editie, evenals die van dit jaar." De nauwkeurige voorbereiding wierp zijn vruchten af. "In ons geval was het geen gevecht om te overleven. We reden goed mee en we waren blij met onze prestatie totdat Jarda last kreeg van maagproblemen. Hierdoor moesten we ons terug trekken uit de wedstrijd", besluit Pavel zijn relaas over de eerste deelname aan de Cape Epic.

 

Hun eerste keer in Zuid-Afrika verliep niet zoals gehoopt. De jongens uit Moravië houden echter niet van onafgemaakte zaken dus keerden ze na drie jaar terug om de Cape Epic te rijden. Dat deden ze dit keer in niewe feloranje truien. "Dit jaar was bijzonder uitdagend. We kwamen helemaal uitgeput aan bij de finish. Dan ga je direct naar je tent, slaap je amper een nacht door en dan sta je 's ochtends weer aan de start. Het was net een slagveld maar we deden het toch goed. Maar toen kwam dat onaangename gevoel dat ik me herinnerde van de maagklachten drie jaar geleden, weer terug. Ik wist dat het voorbij was", herinnert Jarda zich. "De volgende dag kreeg Pavel het te pakken. We wilden heel graag doorgaan en finishen maar helaas stond onze gezondheid het niet meer toe. Het is om boos van te worden", besluit Jarda bitter het verhaal van de Cape Epic van dit jaar waar nier alleen de amateurs maar ook ervaren professionals slachtoffer werden van maagproblemen.

Jarda en Pavel leven echter niet alleen voor de prestigieuze wedstrijd op het Afrikaanse continent. Ze zijn erin geslaagd een team op te zetten en meer te genieten van de fijne, vriendschappelijke sfeer dan van de resultaten. "We wilden een groep van wielerliefhebbers vormen en genieten van de wedstrijden, van het elkaar ontmoeten op de evenementen, een biertje drinken, zeggen wie geluk had, wie beter was, wie slechter was. Dat is waar we van genieten. We rijden samen zowel op de mountain bike als op de weg. En tenslotte organiseren we elk jaar kinderraces voor het dorp waar 75 kinderen aan deelnemen", besluit Pavel de opsomming van de belangrijkste activiteiten van Bike Team Sazovice.