Klantverhalen: De jongens in het blauw

custom teamwork
interview
klantverhalen

Bij Kalas hebben we een grote variëteit aan klanten. Ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is ze allemaal hun zelf ontworpen wielerkleding willen hebben. Het gaat om individuele mensen, kleine vriendengroepen, clubs, teams, bedrijven, liefdadigheidsorganisaties en evenementen. In onze serie Klantverhalen vertellen sommigen van hen hoe wij ze hebben geholpen om hun doel te verwezenlijken en ze laten je weten waar de service van Kalas het grootste verschil maakte.

We vervolgen onze serie klantverhalen van Kalas met het verhaal van een voormalige politieagent. Hij combineerde zijn passie voor fietsen met een zakelijk idee. Tegenwoordig is hij in het hele Verenigd Koninkrijk en Europa te vinden om zijn klanten een op maat gemaakte fiets ‘experience’ te bieden.

Bespoke Events en Custom Design Kleding 

Ian Holmes, zelf een gepassioneerd fietser, ging na 30 jaar dienst bij de politie met pensioen en combineerde zijn liefde voor fietsen met een zakelijk idee. Zes jaar geleden richtte hij Pro Sports Events op. Het bedrijf dat op maat gemaakte wielerevenementen biedt, is gevestigd in Milton Keynes, ongeveer 80 km ten noorden van Londen.

Hij sprak met ons vanuit zijn camper diep op het Engelse platteland waar hij schuilde voor een stortbui alvorens hij op zijn fiets zou stappen om nieuwe gravel routes te verkennen voor zijn op maat gemaakte ‘experiences’. Hij vertelt over hoe hij in de wielersport terechtkwam en hoe zijn liefde voor de sport zich in de loop van de tijd ontwikkelde.

“Ik ben mijn hele leven wielrenner geweest. Als kind was ik best sportief. Ik hield van hardlopen, zwemmen en fietsen dus natuurlijk deed ik een paar triatlons. Toen ik voor het eerst begon met fietsen, hield ik meer van mountainbiken en tot begin twintig koerste ik een beetje offroad. Later ben ik meer met het wegwielrennen in aanraking gekomen en heb ik voor de wielerploeg van de politie gereden.”

Vanaf 2009 begon Ian een deel van zijn vrije tijd te besteden aan het werk als gids voor een wielerevenementenbedrijf. "Ik vond het leuk om andere mensen te helpen hun eigen fietsdoelen te bereiken en het meeste uit die ervaringen te halen."

In 2017 ging hij met pensioen en met de zegen van het andere evenementenbedrijf, waarmee hij nog steeds samenwerkt, werd Pro Sports Events geboren.

Het idee van Ian was om kleine, volledig op maat gemaakte evenementen te ontwerpen en te leveren die precies zijn afgestemd op de behoeften van zijn klant. “Ik wilde mijn hobby combineren met een bedrijf op een manier die zo min mogelijk stress veroorzaakte. Ik ontmoet nu lieve mensen en bezoek mooie plekken en dat allemaal op twee wielen. Er zijn niet veel dagen dat ik niet kan fietsen”.

Het draait allemaal om passie

"Voor mij draait het allemaal om passie", vertelt Ian ons. “We hebben alleen mensen in dienst die houden van wat ze doen en zelf ook fervente fietsers zijn. Ze begrijpen onze evenementen vanuit het perspectief van een renner om zo de beste fietservaring te bieden. Dat geldt voor iedereen, van de wegkapiteins die de renners begeleiden tot de mechaniciens en chauffeurs van de volgwagens. Hierdoor kunnen de klanten fietsen zonder aan iets anders te hoeven denken dan aan trappen. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de route of zelfs hun voeding. Ze genieten gewoon van de rit.”

De medewerkers zijn allemaal vrienden, mensen die elkaar al jaren kennen. Sommige zijn mensen waarmee Ian zelf koerste. Het zijn ervaren renners met geweldige mensenkennis die hij goed kent en volledig vertrouwt om voor zijn klanten te zorgen.

“Ons doel is om de groep bij elkaar te houden. We hebben mensen die slim zijn en het grotere plaatje van klantbehoeften zien. Het gaat heel vaak om meer dan alleen fietsen. Maar er is ook een balans. Je wilt de groepen laten doen wat ze willen zonder micromanagement.”

E-bikes verbeteren de customer service 

Ian vertelt ons meer in detail over hoe zijn ritten zijn georganiseerd. “Afhankelijk van de grootte van de groep verdelen we ze in twee of drie kleinere groepen gebaseerd op individuele mogelijkheden. We hebben altijd graag minimaal twee gidsen bij elke groep, eentje voor en eentje achter.”

Ze stemmen hun ondersteuning af op de precieze aard van het evenement en de deelnemers. Als het bijvoorbeeld een gravelrit is, waarbij het een grotere uitdaging is om een volgwagen mee te hebben, zetten ze vaak een ervaren monteur in de groep om te helpen bij basisproblemen, zoals hulp bij lekke banden.

Iets wat Ian heeft geleerd, is dat je in deze omstandigheden beter een goede mechanicien bij je hebt met een beetje fietservaring dan een sterke rijder die alleen weet hoe hij lekke banden moet repareren. Als er een mechanicien in de groep zit, moeten ze al hun gereedschap en reserveonderdelen bij zich hebben. Daarom vergezellen ze de groep dan ook vaak op een e-bike. Zo kunnen ze bij de snellere fietsers blijven ondanks die extra bepakking. En na het verhelpen van de pech rijden ze snel weer terug.

Dit geldt voor de fotografen die meerijden om deze speciale herinneringen voor de groepen vast te leggen. Ze gebruiken de e-bike om de groep voor te gaan en een goede locatie te vinden om foto’s te maken. De groep komt langs en dan kan de fotograaf weer aansluiten zonder dat de groep heeft hoeven wachten.

Waarom kleding op maat?

We vroegen Ian waarom hij vindt dat Pro Sports Events zijn eigen design nodig heeft in plaats van een standaardproduct. “Identiteit is heel belangrijk. De wegkapiteins moeten opvallen in een groep. Ik wil een professioneel imago uitstralen. Ik ben geen snob met dit soort dingen maar ik vind het wel leuk dat de kleding bij de fiets en helm past. Ja, zelfs de sokken. De beste manier om dat te doen is met je eigen ontwerp op maat. Bovendien voel ik me gewoon beter als ik weet dat ik er goed uitzie op de fiets.”

Ian vertelt ons over de ervaring met het maken van een ontwerp en het bestellen van de custom kleding. “Het hele ontwerpproces was heel eenvoudig. We bespraken veel opties omdat ik de tijd wilde nemen en ervoor wilde zorgen dat we het juiste ontwerp te pakken hadden. De ontwerpers overtroffen mijn verwachtingen door nieuwe ideeën in te brengen en verschillende patronen en ‘fades’ voor te stellen. Het ging niet alleen om de kleuren. We speelden ook met lettergroottes en de plaatsing van logo's. Ik was zo blij met het uiteindelijke ontwerp dat we zelfs enkele wijzigingen in onze eigen huisstijl hebben gedaan om beter bij het kledingontwerp te passen!”

Het eindontwerp is eenvoudig en elegant. Ian vertelt ons dat ze veel complimenten krijgen over het design. “Het zorgt voor een gesprek. Mensen komen op me af met de vraag om het zelf te kunnen kopen. We hebben zelfs mijn plaatselijke café gevraagd of ze het op voorraad wilden hebben.”

Ian is zo overtuigd van de voordelen van op custom kleding dat hij zijn eigen klanten zelfs aanmoedigt om hun eigen ontwerp te maken voor hun evenementen.

“Het creëren van een groepsidentiteit is vaak een belangrijk onderdeel van de evenementen die we voor onze klanten verzorgen. Er goed uitzien en je goed voelen in bijpassende kleding is een grote stap in de richting van het genereren van dat gevoel van samen iets doen. Sommige van mijn klanten maken zelfs een ontwerp voor elke nieuwe dag van hun evenement. De lage minimale bestelhoeveelheid van slechts vijf artikelen en de snelle doorlooptijd van vijf tot zes weken betekent dat Kalas deze ontwerpen heel vaak op tijd voor hun evenementen aan mijn klanten kan leveren. Zelfs als ze eigenlijk nooit eerder aan custom design hadden gedacht.”

What’s next? 

Nadat het evenementenseizoen in 2023 weer normaal werd, vragen we Ian wat hij nu van 2024 verwacht. “Gravel wordt steeds populairder. Het is geweldig om van de drukke wegen en weg van het verkeer te geraken. We noemen ze 'Explorer Events'. Hoppend van stad naar stad, in bike-packing-stijl, met off-road rijden op gravel- of semi-gravel. Het zijn de witte wegen geïnspireerd op de Strade Bianche. En wildkamperen. We willen naar plaatsen die minder bekend staan als fietsbestemmingen zoals Kroatië of Portugal. En we willen de ervaring uitbouwen naar meer dan alleen fietsen met activiteiten zoals wijnproeven, proeven van de lokale keuken en het verkennen van de architectuur. Dit is geen wedstrijd. Het kent een heel andere en veel meer ontspannen sfeer.

Favourite Kit? 

We konden Ian niet laten gaan zonder hem te vragen wat zijn favoriete kledingstuk is uit de Kalas-collectie. “We gaan voor de PRO-collectie, dus onze go-to-kit is het Razor-shirt met korte mouwen met de Goffrato-koersbroek. Persoonlijk ben ik dol op de Verano-trui. Die is ultralicht en past heel goed. Het is erg comfortabel tijdens hitte. Ik was ook een grote fan van het RainMem-jack dus als het weer nat en koud wordt, kijk ik er naar uit om het nieuwe, lichtere en beter ademende Rainex-jack uit te proberen. En misschien kan ik in de toekomst genieten van wat gravel-specifieke kleding van Kalas?”

Hou ons in de gaten, Ian, hou ons maar in de gaten!

 

Verhalen met vergelijkbare thema's